Ugens opskrift uge 49

BOLLER I KARRY MED Brune ris OG GULERODSSALAT

 

Opskriften er beregnet til 4 personer

 

Tilberedningstid: 1 ¼ time - Arbejdstid: 50 minutter

 

Ingredienser

 

Kødboller

·         400 g hakket svinekød

·         1½ tsk salt

·         1 æg

·         50 g havregryn

·         1½ dl mælk

·         1 løg

·         1 tsk frisk ingefær

·         1 fed hvidløg

·         1 tsk stødt koriander

·         1 tsk friskkværnet peber

 

Sauce

·         1 pastinak eller persillerod

·         2 gulerødder

·         1 æble

·         2 løg

·         2 fed hvidløg

·         2 spsk olivenolie

·         1½ spsk karry

·         1 - 1½ liter kogelage fra kødbollerne

·         1 dl mælk

·         2 tsk majsstivelse

·         3 spsk citronsaft

·         nip salt

·         nip sukker

 

Tilbehør

·         4 dl brune ris

 

Gulerodssalat

·         1 agurk

·         4 gulerødder

·         1 tsk ingefær

·         1-2 tsk rød chili, afhængig af styrke.

·         5 stilke frisk mynte

·         1 spsk ristet sesamolie

·         2 spsk friskpresset citronsaft

·         nip salt

·         nip sukker

 

Sådan gør du

 

Kødbollerne:
Rør det hakkede kød sejt med salt. Tilsæt æg, havregryn og mælk og rør til en lind fars. Juster evt. konsistensen med ekstra havregryn eller mælk.

Hak løg og hvidløg meget fint, riv ingefær, og tilsæt det hele til farsen sammen med stødt koriander og friskkværnet peber. Rør godt rundt.

Hvis du har tid: Lad farsen hvile en halv times tid i køleskabet, så smagen kan få lov til at udvikle sig.

Bring en stor gryde letsaltet vand i kog. Form farsen til små boller på størrelse med store cherrytomater.

Skru ned på helt lavt blus og dump en tredjedel af bollerne forsigtigt ned i det varme vand, en efter en. Lad dem simre i 5-6 minutter til de bliver faste og selv flyder op til overfladen. Fisk bollerne op, læg dem i en skål og gentag processen til farsen er opbrugt. Gem kogelagen til saucen.

Rodfrugt- og æblesauce:
Rens pastinak, gulerødder, æble, løg og hvidløg og skær dem i små tern.

Varm olien op i en stor gryde. Svits karry i olien i ca. 30 sek. Svits æble- og grøntsagsternene i olien i 3-4 minutter. Tilsæt varm kogelage og lad grøntsagerne koge møre - 10-15 min.

Blend grøntsagerne med lidt kogevand til en helt glat konsistens og kom tilbage i gryden med kogelagen.

Rør mælken med majsstivelse og hæld blandingen i saucen, og kog op under omrøring. Spæd evt. op med mere kogelage hvis saucen er meget tyk.

Smag til med lidt over halvdelen af citronsaften, et nip sukker og evt. mere salt og karry.

Kog Brune ris:
Skyl brune ris i en sigte. Kom risene op i en gryde, og kog dem efter anvisning på pakken i letsaltet vand.

Asiatisk gulerodssalat:
Skyl agurken, halver på langs, fjern kernerne og skær tynde halvmåner ud af agurken.

Skær gulerødderne ud i forskellige former - tynde stave, halve skiver, lav spåner med kartoffelskrælleren, riv dem groft - eller lignende.

Skræl og riv ingefær. Hak chili og mynte helt fint. Rør en dressing sammen af sesamolie, citronsaft, fintrevet ingefær og chili. Smag til med lidt salt og sukker.

Vend dressingen sammen med gulerod, agurk og finthakket mynte - smag til.

Kom kødbollerne i saucen og varm retten godt igennem. Server boller i karry med perlespelt og gulerodssalat.


TIP: Kog lidt ekstra ris og lav rigelig gulerodssalat - hvis du blander det sammen (afkølet) har du allerede lavet madpakken til i morgen

 

TIP: Imens farsen hviler i køleskabet, kan du klargøre grøntsagerne til saucen og lave gulerodssalaten.